Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, NEW AGE ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ .



Με ένα άρθρο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα και την συνάντησή του με πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πριν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, κυκλοφόρησε σήμερα «Το Βήμα». Ως γνωστόν όμως η επίσκεψη ματαιώθηκε, άρα το άρθρο είναι προϊόν φαντασίας. Προφανώς κατασκεύασαν το άρθρο από την Παρασκευή για να προλάβουν την κυριακάτικη έκδοση. Αλλά η επίσκεψη Ερντογάν ματαιώθηκε αιφνιδίως το Σάββατο και ξέχασαν να βγάλουν το φανταστικό ρεπορτάζ. Αν όμως η αξιοπιστία και των άλλων ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι σαν κι αυτό, τότε βράσε όρυζα Ανάλογα φανταστικά ρεπορτάζ, αν και μικρότερης έκτασης, υπάρχουν και στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το Έθνος.
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται σε άλλα ρεπορτάζ που δεν τα παίρνουμε χαμπάρι.

Διευκρινίσεις της Άγκυρας:
Διευκρινίσεις για τους λόγους υγείας που προκάλεσαν τη ματαίωση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, και δημιούργησαν ερωτήματα, έδωσε η Άγκυρα Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε προβλήματα αρτηριακής πίεσης, και για το λόγο αυτό ματαίωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Σύμφωνα με τους γιατρούς υπέφερε από εξάντληση και αδυναμία μετά τον εξαιρετικά ζεστό καιρό και αυτό οδήγησε σε προβλήματα με την αρτηριακή του πίεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

2) Διόρθωσε την "πατάτα" η Telegraph
Χθες είχαμε το άρθρο για το δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της Βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η οποία σε ρεπορτάζ της από την Αθήνα, ανέφερε ψευδέστατα, ότι από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, απουσίαζε ο Ζοζέ Μπαρόζο (
Οι πιθηκίζοντες bloggers. Πώς θα πει "ρεπορτάζ μαϊμού" στα Αγγλικά; ).
Μετά το κράξιμο Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, η Telegraph, διόρθωσε το κείμενο, απαλείφοντας τελείως τη σχετική παράγραφο, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.
Εδώ θα βρείτε το screenshot από το πρώτο άρθρο και το link για να δείτε πώς διαμορφώθηκε τώρα.

Δύσκολες μέρες για τα "έγκυρα" παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. Από "ρόμπα" σε "ρόμπα" το πάνε....και δεν φταίμε εμείς οι έρμοι bloggers Xρήστο μου.....

3)
Το Βήμα «απολογείται» για την πατάτα
Δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της απεργίας ο Σταύρος Ψυχάρης βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει συγνώμη από τους αναγνώστες του για την «μεγάλη γκάφα» όπως χαρακτηρίζει το κατασκευασμένο ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή για την ανύπαρκτη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν.

Προσέξτε να δείτε τι γράφει μεταξύ άλλων:

«Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Έτσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα».

Φαντάσου δηλαδή τι άλλα φούμαρα έχουμε διαβάσει για ρεπορτάζ.

Και φυσικά δεν παραλείπει να καρφώσει τους πολιτικούς που υπαγορεύουν εκ των προτέρων αυτά τα «ρεπορτάζ»: «Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση… »

Κατά τα άλλα «δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε….».

Και μη χειρότερα. Τι άλλο να πει κανείς;





ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/5587911/Greece-demands-return-of-Elgin-marbles-before-Acropolis-museum-opening.html

http://www.antinews.gr/?p=6975

http://www.antinews.gr/?p=7003

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=57&artId=274773&dt=22/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου