Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Εχεις δύο αγελάδες... ΑΠΛΑ μαθήματα σουρεαλιστικής οικονομίας.


Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

Ας πούμε ότι έχεις δύο αγελάδες. Ιδού τι συμβαίνει στα διάφορα κοινωνικά συστήματα με υπεραπλουστευτικά παραδείγματα:

ΟΥΤΟΠΙΚΟΣ Σοσιαλισμός: Εχεις δύο αγελάδες. Δίνεις τη μία στον γείτονά σου που δεν έχει. Οργανώνεται όλο το χωριό σε κολεκτίβα και ο καθένας αρμέγει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και πίνει γάλα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

ΥΠΑΡΚΤΟΣ Σοσιαλισμός: Είχες δύο αγελάδες. Το κόμμα έπαιρνε και τις δύο και σου έδινε λίγο γάλα. Αν τολμούσες να διαμαρτυρηθείς κέρδιζες δωρεάν εισιτήριο για διακοπές σε γκουλάγκ στη Σιβηρία.

ΦΑΣΙΣΜΟΣ: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση στις παίρνει και τις δύο και σου πουλάει λίγο απ' το γάλα. Αν έχεις να το αγοράσεις.

ΝΑΖΙΣΜΟΣ: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση στις παίρνει και σε σκοτώνει. Για να το πιουν μόνο όσοι ανήκουν στην Αρία Φυλή.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ: Εχεις δύο αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο, σκοτώνει κατά λάθος τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετάει το γάλα. Μετά σου βάζει πρόστιμο γιατί είχες δηλώσει εκπρόθεσμα την ιδιοκτησία των αγελάδων. Δίνεις μίζα και σου σβήνει το πρόστιμο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ Καπιταλισμός: Εχεις δύο αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις έναν ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι, βάζεις μετανάστες να δουλεύουν ανασφάλιστοι για ένα κομμάτι ψωμί και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, απελαύνεις τους μετανάστες, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις σαν κροίσος στο κότερό σου.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε τέσσερις αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή. Ή ασφαλίζεις για χίλια δολάρια τις αγελάδες σε μια εταιρεία που τις αντασφαλίζει για δύο χιλιάδες δολάρια σε κάποια άλλη και μετά από μια τρελή κούρσα το χαρτί της ασφάλισης των δύο αγελάδων φτάνει στα εκατό εκατομμύρια δολάρια! Πεθαίνουν οι αγελάδες, ο ένας κυνηγάει τον άλλον, σκάει η φούσκα και η πυραμίδα καταρρέει.

ΓΑΛΛΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες και συμμετέχεις σ' ένα δημόσιο δημοκρατικό διάλογο που διαρκεί πέντε χρόνια με θέμα κάθε πότε πρέπει να τις αρμέγεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες και τις μεταλλάσσεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.

ΙΤΑΛΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις πού είναι κι έτσι κάνεις διάλειμμα και πας να πιεις κάνα καπουτσίνο.

ΡΩΣΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την τρίτη φορά εξακριβώνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα. Ή έχεις δυο αγελάδες, φτιάχνεις μια συμμορία - μια μαφία, αρπάζεις και τις αγελάδες των άλλων, αποκτάς κοπάδια από χιλιάδες αγελάδες, τις βάζεις στο χρηματιστήριο και σου μένουν πάλι δύο. Ανασυντάσσεις τη μαφία και κάνεις την ίδια δουλειά.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο όσο, με τα λίγα χρήματα που παίρνεις δίνεις προκαταβολή και αγοράζεις το ακριβότερο αυτοκίνητο, το οποίο ελπίζεις να αποπληρώσεις σε 7.083 άτοκες δόσεις.

ΙΝΔΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ Οικονομία: Εχεις δύο γκέι αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ, NEW AGE ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ .



Με ένα άρθρο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα και την συνάντησή του με πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πριν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, κυκλοφόρησε σήμερα «Το Βήμα». Ως γνωστόν όμως η επίσκεψη ματαιώθηκε, άρα το άρθρο είναι προϊόν φαντασίας. Προφανώς κατασκεύασαν το άρθρο από την Παρασκευή για να προλάβουν την κυριακάτικη έκδοση. Αλλά η επίσκεψη Ερντογάν ματαιώθηκε αιφνιδίως το Σάββατο και ξέχασαν να βγάλουν το φανταστικό ρεπορτάζ. Αν όμως η αξιοπιστία και των άλλων ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι σαν κι αυτό, τότε βράσε όρυζα Ανάλογα φανταστικά ρεπορτάζ, αν και μικρότερης έκτασης, υπάρχουν και στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και το Έθνος.
Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται σε άλλα ρεπορτάζ που δεν τα παίρνουμε χαμπάρι.

Διευκρινίσεις της Άγκυρας:
Διευκρινίσεις για τους λόγους υγείας που προκάλεσαν τη ματαίωση της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, και δημιούργησαν ερωτήματα, έδωσε η Άγκυρα Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε προβλήματα αρτηριακής πίεσης, και για το λόγο αυτό ματαίωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Σύμφωνα με τους γιατρούς υπέφερε από εξάντληση και αδυναμία μετά τον εξαιρετικά ζεστό καιρό και αυτό οδήγησε σε προβλήματα με την αρτηριακή του πίεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

2) Διόρθωσε την "πατάτα" η Telegraph
Χθες είχαμε το άρθρο για το δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της Βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η οποία σε ρεπορτάζ της από την Αθήνα, ανέφερε ψευδέστατα, ότι από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, απουσίαζε ο Ζοζέ Μπαρόζο (
Οι πιθηκίζοντες bloggers. Πώς θα πει "ρεπορτάζ μαϊμού" στα Αγγλικά; ).
Μετά το κράξιμο Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, η Telegraph, διόρθωσε το κείμενο, απαλείφοντας τελείως τη σχετική παράγραφο, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.
Εδώ θα βρείτε το screenshot από το πρώτο άρθρο και το link για να δείτε πώς διαμορφώθηκε τώρα.

Δύσκολες μέρες για τα "έγκυρα" παραδοσιακά Μ.Μ.Ε. Από "ρόμπα" σε "ρόμπα" το πάνε....και δεν φταίμε εμείς οι έρμοι bloggers Xρήστο μου.....

3)
Το Βήμα «απολογείται» για την πατάτα
Δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της απεργίας ο Σταύρος Ψυχάρης βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει συγνώμη από τους αναγνώστες του για την «μεγάλη γκάφα» όπως χαρακτηρίζει το κατασκευασμένο ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή για την ανύπαρκτη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν.

Προσέξτε να δείτε τι γράφει μεταξύ άλλων:

«Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Έτσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα».

Φαντάσου δηλαδή τι άλλα φούμαρα έχουμε διαβάσει για ρεπορτάζ.

Και φυσικά δεν παραλείπει να καρφώσει τους πολιτικούς που υπαγορεύουν εκ των προτέρων αυτά τα «ρεπορτάζ»: «Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση… »

Κατά τα άλλα «δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε….».

Και μη χειρότερα. Τι άλλο να πει κανείς;





ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/5587911/Greece-demands-return-of-Elgin-marbles-before-Acropolis-museum-opening.html

http://www.antinews.gr/?p=6975

http://www.antinews.gr/?p=7003

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=57&artId=274773&dt=22/06/2009

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

Έχοντας περάσει ήδη πάνω από μια εβδομάδα από τις εκλογές και πλέον μπορούμε, να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις τόσο αναφορικά με τα αποτελέσματα όσο και σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.

Σε απόλυτα μεγέθη και σε σχέση με την προηγουμένη αναμέτρηση (εθνικές 2007), τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε η ΝΔ κατά 1,33 εκατ. και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με πτώση κατά 848 χιλ. Μείωση κατά 155 χιλ τεμάχια εμφανίζει και το ΚΚΕ και μέρος τους, μαζί με τα 120 χιλ λιγότερα τεμάχια του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι καρπώνονται, με την βοήθεια και των ΜΜΕ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, παίρνοντας 103 χιλ τεμάχια περισσότερα. Οι τελευταίοι μαζί με το ΛΑΟΣ είναι οι κερδισμένοι των εκλογών, αφού το ΛΑΟΣ κατάφερε να πάρει 95 χιλ τεμάχια περισσότερα από την προηγούμενη αναμέτρηση. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν μάλλον νευρικές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό και καπως ετσι τα αντιμετώπισαν τα κόμματα.

Στο ΠΑΣΟΚ φαντασιώνονται εκλογικές νίκες και αυτοδύναμες κυβερνήσεις και φαίνεται να ξέχασαν ή να σκέπασαν τα εσωτερικά μέτωπα που μέχρι πρότινος ήταν ανοικτά. Το εκλογικό επίτευγμα του 36,6%, απέναντι σε μια σκοτωμένη από τα σκάνδαλα και την ανικανότητα ΝΔ, μάλλον δεν αποτελεί εχέγγυο για αυτοδυναμία και κυβέρνηση.

Στη ΝΔ, μαγειρεύονται σενάρια διαδοχής αρχηγού, άλλα περί διάσπασης και ανασύνθεσης στα χνάρια και τα πρότυπα του Θείου Καραμανλή και άλλα περί συνεργασίας με το ΛΑΟΣ. Πανικόβλητη από τη διαρροή τεμαχίων προς τα δεξιά της, τρέχουν να υιοθετήσουν τη ρητορική και την πολιτική Καρατζαφέρη, αναβαθμίζοντας αυτόν και τους όμοιους του σε ρυθμιστή όχι μόνο της πολιτικής κατάστασης, αλλά και της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης.

Ο κύριος εκφραστής στο χώρο της αριστεράς, το ΚΚΕ, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα από την πτώση σε απόλυτα νούμερα ή να απασχολείται από την αποτυχία να προσεταιριστεί τους αηδιασμένους από το δικομματικό σύστημα εξουσίας, έστω και σαν διαμαρτυρία σε μια περίοδο απίστευτης σήψης και σκανδαλολογίας. Αντίθετα δείχνει να απολαμβάνει μακάρια τη διατήρηση της τρίτης θέσης και την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της αριστεράς και χαίρεται με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του, επιβεβαίωσε την κατρακύλα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, των ιδίων που τον έφερναν κάποτε στην τρίτη θέση και τον καθιστούσαν ισότιμο συνομιλητή με το ΠΑΣΟΚ και αποδέκτη προτάσεων συγκυβέρνησης. Αντί του, όχι και τόσο παλιού μεγαλείου, όλοι έχουν στραφεί εναντίων όλων όχι μόνο σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ και συνιστωσών αλλά και μέσα στον ίδιο το Συνασπισμό η μια τάση κατά της άλλης.

Τέλος το ΛΑΟΣ, το κόμμα που τα ΜΜΕ διακαώς επιθυμούν να παρουσιάσουν σαν νικητή των εκλογών, έφερε αποτελέσματα που δεν είναι ανάλογα της στήριξης που έτυχε. Και αυτό, παρα το γεγονος ότι επί τρεις μήνες πριν της εκλογές, όλα σχεδόν τα μέσα προσέφεραν απλόχερα σε εκπροσώπους του ΛΑΟΣ το βήμα, το χρόνο και παράλληλα τη δυνατότητα, να μπαίνουν σε κάθε σπίτι, καλλιεργώντας το έδαφος για να βάλουν στο χέρι περισσότερα δεξιόστροφα ψηφαλάκια από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της συγκατοίκου ΝΔ.

Από τα ευρωπαϊκά όργανα προέρχεται η πλειοψηφία των αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Όμως οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται από την ευρωπαϊκή επιτροπή, την οποία αποτελούν διορισμένα μέλη από τις εθνικές κυβερνήσεις (συνήθως είναι αυτοί που έχουν αποτύχει να εκλεγούν στην χωρά τους, αν αυτό θυμίζει κάτι;) ή από το συμβούλιο υπουργων ή/και αρχηγών κρατών (σύνοδοι κορυφής). Το Ευρωκοινοβούλιο απλά επικυρώνει με ψηφοφορία. Από την Ελλάδα εκλέγονται 22 ευρωβουλευτές επί συνόλου 736. Αυτό σημαίνει ότι στην ευρωβουλή θα εκπροσωπούμαστε από το 2,98% του σώματος.

Κάθε πολίτης που αποφασίζει να προσέλθει στην κάλπη, επιλέγει μια λίστα υποψηφίων μεταξύ ενός συνόλου “εθνικών λιστών”, που έχει ήδη προεπιλεγεί από ένα κομματικό μηχανισμό (εθνικών ληστών), με κριτήρια που διαφέρουν από κόμμα σε κόμμα αλλά και από χώρα σε χώρα. Έτσι ο ψηφοφόρος όχι μονό δεν επιλέγει ποιους ευρωβουλευτές από τους 736 επιθυμεί, αλλά δεν έχει καν το δικαίωμα να επιλέξει κάποιους από τη λίστα. Αυτοί είναι, τους έχει επιλέξει κάποιος άλλος για σένα και πρέπει να σου αρέσει και να συμμετέχεις.

Το κομμάτι που έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς είναι 2,98% του συνόλου που αντί για εμάς θα συναποφασίσει και θα συνδιαμορφώσει τις επιλογές που θα καθορίσουν τη ζωή μας, στο πλαίσιο ενός ακόμα θεσμού καλυμμένου με το δημοκρατικό φερετζέ της τελικής επιλογής αντιπροσώπων μέσω εκλογών. Μοιραία, περιπου ένας στους δυο καταγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους Έλληνες πολίτες, αποφάσισε να μην ψηφίσει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων συζητήσεων και σχολίων. Είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά, που ο πολίτης αντιμετώπισε ως απαξία την υπόθεση εκλογές, έστω και τις ευρωεκλογές που θεωρούνται ήσσονος σημασίας εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που η στάση και η απόκλιση από τα συνηθισμένα, προκάλεσε τόσο μεγάλα ζητήματα στους κομματικούς μηχανισμούς και στους γκαλοπατζήδες και προκάλεσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους παραπάνω, από όσο η συμμετοχή όλων των προηγούμενων ετών μαζί.

Σε απόλυτα μεγέθη, η μείωση των ψηφοφόρων που προσέλκυσαν τα ευρωψηφοδέλτιο στο σύνολο τους, ήταν παραπάνω από 2 εκατ. Αλλά πόσο εγκληματικό και κακό είναι για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, της δημοκρατίας και της κοινωνίας, η επιλογή κάποιου να μην ψηφίσει και για ποιον; Πόσο μεγάλη αξία και σημασία έχει η συμμετοχή στις προκατ διαδικασίες εκλογής ευρωαντιπροσώπων με όρους εθνικών εκλογών; Πόσο μεγάλη σημασία έχει η ψήφος εκείνου που την ανταλλάσσει για να εξασφαλίσει ένα ρουσφέτι ή εκείνου που ξεπληρώνει με την ψήφο του ένα τέτοιο. Πόσο μεγάλη σημασία έχει η ψήφος εκείνου που από οικογενειακή παράδοση, λογική που δε διαφέρει σε τίποτα από την οπαδική συνήθεια, πηγαίνει και ψηφίζει συγκεκριμένο κόμμα. Ποσό μεγάλη σημασία έχει η ψήφος εκείνου που ψηφίζει για να εξασφαλίσει μια ή δυο μέρες εκλογική άδεια; Ποσό διαφορετικοί είναι όλοι οι παραπάνω από εκείνον που πραγματικά δεν έχει καμία πολιτική θέση και από καθαρή αδιαφορία προτίμησε να πάει για μπάνιο; Πόσο καλύτεροι είναι από εκείνους που επέλεξαν να μη συμμετέχουν σε στημένες διαδικασίες που υποθάλπουν και νομιμοποιούν την ουσιαστική αδράνεια των πολιτών;


ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η ΠΙΟ ΚΑΠΗΛΕΥΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Στην Αθήνα, μετά την τυραννία των Πεισιστρατιδών, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, ο άνθρωπος που έδωσε μορφή στην άμεση δημοκρατία, δίδοντας σε όλους τους πολίτες ίσα πολιτικά δικαιώματα: ισοπολιτεία, ισονομία και ισηγορία, επειδή το ίσον το θεωρούσαν Δίκαιον και σωστικόν ομονοίας. Το «Δίκαιον» παράγεται από το «δίχα» - ετυμολογεί ο Αριστοτέλης - και σημαίνει το μισό-μισό: το να υπάρχουν ίσες μερίδες για όλους.

Θεσπίζεται η έδρα του δικαστή, το βήμα της αγόρευσης και το έπαθλο του αγώνα στο μέσον ενός κύκλου ίσων, όμοιων πολιτών. Την ίση απόσταση του καθενός από το μέσον, την ακτίνα του κύκλου, την ονομάζουν Μέτρον, για να μετριάζουν με αυτό τη ματαιοδοξία, την υπερβολή, την ύβρη καθενός από τους όμοιους και για να τα βρίσκουν μεταξύ τους με Μέτρο τον άνθρωπο. Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος.

Η Αττική διαιρείται σε περισσότερους από 170 δήμους, ίσους ως προς τον αριθμό των πολιτών και απ' αυτούς τους δήμους, που λειτουργούσαν ως μικρές τοπικές δημοκρατίες, φτιάχνει τις δέκα φυλές, που πριν τη μεταρρύθμιση ήταν τέσσερις. Αυτές οι δέκα νέες φυλές κατανέμονται σε ισάριθμα τεχνητά «πολιτειακά» διαμερίσματα που δεν έχουν κοινά γεωγραφικά σύνορα. Το έδαφος τους δεν είναι συνεχόμενο. Το 1/3 του χώρου και των κατοίκων κάθε φυλής θα ανήκει στο άστυ, το 1/3 στη μεσογαία, το 1/3 στην παραλία.
Στον ίδιο κυβερνητικό χώρο κάθονται (στη θόλο λ.χ.) οι πενήντα πρυτάνεις της ιδίας φυλής, δηλαδή οι 16-17 βουλευτές εκλεγμένοι με τον κλήρο από το άστυ με τους ισάριθμούς τους από την παραλία και από τη μεσογαία. Αυτοί, οι κατά το 1/3 πάμπλουτοι τραπεζίτες, εφοπλιστές, Βιοτέχνες του άστεως, κατά το 1/3 γεωργοκτηνοτρόφοι της μεσογαίας, κατά το 1/3 ναύτες και αλιείς της παραλίας, εγκαθίστανται κάθε αττικό μήνα διαδοχικά στο «προεδρικό μέγαρο», στη θόλο αποτελούν το συλλογικό «Προεδρείο της Βουλής», και εκλέγουν μεταξύ τους, με τα κουκιά τον ημερήσιο «Πρόεδρο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας».
Οι πενήντα πρυτάνεις - Βουλευτές επί δέκα, όσες οι νέες φυλές, απαρτίζουν τη Βουλή των Πεντακοσίων, που επί Σόλωνα είχε τετρακόσια μέλη. Εκτός από τη Βουλή, κάθε πολιτειακό όργανο είναι δεκαμελές. Οι Στρατηγοί λ.χ., που ο επικρατέστερος απ’ αυτούς είναι ο «πρωθυπουργός». Ακόμα οι άρχοντες και οι υπόλοιποι: Ταμίες, Αστυνόμοι, Αγορανόμοι κ.ο.κ. Και 10 επί 600 ίσον 6.000 θα είναι οι Ηλιαστές, μοιρασμένοι σε δέκα δικαστήρια των 500 μελών με 1.000 αναπληρωτές.

Ο Σόλωνας εισήγαγε την κλήρωση που αποτελεί ένα από τα κύρια στάδια ανάδειξης (δηλαδή μετά από διάλογο, συμφιλίωση, υποψηφιότητες, προκριματικές εκλογές) των διοικητικών και δικαστικών αρχών, με υποχρεωτική τη λογοδοσία στο τέλος τής θητείας. Αυτός είναι ένας αποσιωπημένος θεμέλιος λίθος τής Δημοκρατίας, του μόνου πολιτεύματος που ενθαρρύνει όλους τούς πολίτες και προάγει τη συμμετοχή τους στα κοινά

Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κόντος, τεκμηριωμένα αναφέρει ότι: «Στη δημοκρατία τα κληρωτά αξιώματα είναι συντριπτικά πολυαριθμότερα από τα αιρετά. Στην αρχαία Αθήνα η αναλογία είναι: 99,14% κληρωτά αξιώματα, 0,75% αιρετά αξιώματα και 0,09% με διορισμό»! ( «ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ» τεύχ, 38/2004, σελ. 141-151).

Οι αρχαίοι Έλληνες διέκριναν τα πολιτεύματα σε δημοκρατικά και μη δημοκρατικά. Όπως δεν μπορεί μια γυναίκα να είναι «ολίγον έγκυος» και «ολίγον παρθένα», έτσι κι ένα πολίτευμα δεν μπορεί να είναι «ολίγον δημοκρατικό» και «ολίγον κάτι άλλο»! Είναι απαράδεκτο να αυτοαποκαλούνται ως δημοκρατικά, πολιτεύματα που δεν εφαρμόζουν τις Αρχές της Δημοκρατίας!

Σήμερα το να ψηφίζει κάποιος θεωρώντας ότι προάγει τη δημοκρατία, είναι το ίδιο μάταιο και ανεδαφικό με το να πολεμάει για την ειρήνη ή να πηδάει για την παρθενιά. Στα καθολικά εφαρμοζόμενα μοντέλα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αντί της καθολικής συμμετοχής στα κοινά, μια κάστα “ξεχωριστών ανθρώπων” αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει το σύνολο, λειτουργώντας και αποφασίζοντας αντ΄ αυτού και εξ΄ ονόματος του. Ο λαός αντιμετωπίζεται ως ώριμος μόνο να ψηφίζει επιλέγοντας τους αυτόκλητους "εκλεκτούς", αλλά ανίκανος να αυτοδιοικείται.
Αποτέλεσμα είναι να έχει ατροφήσει η ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων. Το «Δίκαιον» και «σωστικόν ομονοίας», τείνει στην εξαφάνιση μαζί με την ισοπολιτεία, ισονομία και ισηγορία.
Οι εθνικοί αντιπρόσωποι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια οικογενειακής καταγωγής, κομματικής προέλευσης, ή πολιτικοοικονομικής επιλογής, πάντα σε συνθήκες δούναι και λαβείν.
Οι νομοί, δεν είναι κοινά αποδεκτοί και καθολικά εφαρμόσιμοι κανόνες δικαίου, αλλά το δίκιο εκείνου που έχει τη δύναμη να το επιβάλλει.
Μεγάλες κοινωνικες ομάδες που κινούνται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, συνυπάρχουν με μια ελίτ που βιώνει φαινόμενα ακραίου και προκλητικού πλουτισμού.
Η «Δημοκρατία» τελικά, ίσως είναι η πιο καπηλευμένη έννοια του αρχαίου ελληνικού πνεύματος

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Η ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ, ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΗΜΕΡΑ...

Δεν αρκεί απλά να απέχει κανείς από τα εντελώς απολιτικά πλέον, δρώμενα και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Το κακό μπορεί να σε βρει και εκεί που δεν το περιμένεις.

Πριν λίγες μέρες είδα το πρώτο εκλογικό φυλλάδιο που είχε μείνει παρατημένο στο τραπεζάκι ενός καφέ. Ούτως η άλλως οι θέσεις των (ευρώ)κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι γνωστές και αδιάφορες και αφού το φυλλάδιο ήταν του ΠΑΣΟΚ, δεν έκανα καν τον κόπο να το ξεφυλλίσω. Το εξώφυλλο του όμως, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ή μάλλον κατάπληξη. Ίδιο σκηνικό με το τηλεοπτικό σποτάκι. Πρώτη θέση στο προεκλογικό φυλλάδιο, η μάπα του Γιωργάκη!

Αναρωτιέμαι. Πως επιλέχθηκε να διαφημιστεί το κόμμα, από το πρόσωπο του αρχηγού, που μέχρι πριν μερικούς μήνες ακόμα και οι ψηφοφόροι του κόμματος του, χαρακτήριζαν ακατάλληλο; Υπάρχουν μήπως κρυφές δημοσκοπήσεις ποιου δείχνουν ότι ο Γιωργάκης είναι το “βαρύ” πυροβολικό, το κρυφό ατού, ο άσσος στο μανίκι, ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά βρε αδερφέ! Μήπως σκοπίμως αφήνετε να εκτεθεί από το αποτέλεσμα τρώγοντας τα μούτρα του; (Διευκρίνηση: ήττα δεν είναι μονό να έρθει δεύτερος πάλι, αλλά και να κερδίσει με μικρότερη της αναμενόμενης ή οριακή διαφορά!) Μήπως ο στόχος είναι να συσπειρώσει και να σιγουρέψει τους ήδη υπάρχοντες ψηφοφόρους του κόμματος και να μετρήσει και τις δικές του δυνάμεις, στις πρώτες του εκλογές μετά τις εσωκομματικές. Και στις τρεις περιπτώσεις γεννώνται ζητήματα. Ας τις ορίσουμε Α, Β και Γ με τη σειρά που τέθηκαν.

  1. Περίπτωση Α. Έστω ότι υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν μεταστροφή της κοινής γνώμης, η μάπα του Γιωργάκη πουλάει σαν του Ρουβά και ο λαός θυμήθηκε τι σημαίνει Δεξιά, ξεχνώντας παράλληλα τι σημαίνει περίοδος Σημίτη. Δεν είναι αυτό σημάδι απελπισίας; Ο διψασμένος στην έρημο μπορεί να πιει και άμμο! Αντίστοιχα, μπορεί να αμνηστεύσει μια περίοδο που αποτέλεσε την πρώτη ύλη του σημερινού καταντήματος, μαζί και τα στελέχη που τη δημιούργησαν και να θεωρεί ότι μπορεί να τα εμπιστευτεί ξανά. Μαζί και το σημερινό αρχηγό, παρόντα σε όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ από το 1985 μέχρι το 2004.
  2. Περίπτωση Β. Ο Γιωργάκης αφήνεται να φάει τα μούτρα του. Σενάριο διόλου απίθανο, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι, το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, (όπως και σε κάθε "μεγάλη δημοκρατική παράταξη," για να μην ξεχνιόμαστε) κατά παράδοση, βρίθει ρευμάτων, τάσεων, απόψεων και υποψηφίων. Ο Βαγγέλης που δήλωσε παρών, στις εσωκομματικές εκλογές συγκέντρωσε περίπου το 36% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό όμως δεν το πέτυχε απέναντι σε έναν οποιοδήποτε υποψήφιο, αλλά στον τότε και νυν Πρόεδρο, αντιμαχόμενος το μηχανισμό του κόμματος, που προφανώς δε δούλεψε υπέρ του, το ένστικτο του μέσου στελέχους που ψήφισε υπέρ του Γιωργάκη, θεωρώντας ότι ψηφίζει υπέρ του κόμματος, όπως αυτό εκφράζεται μέσω του Προέδρου του και των συνειρμών που προκαλεί στο θυμικό το όνομα Παπανδρέου. Επομένως ακόμα και τώρα υποβόσκει μια ισχυρή μειοψηφία που μπορεί ανά πασά στιγμή και με την κατάλληλη ευκαιρία, να “ξαναδηλώσει” παρών.
  3. Περίπτωση Γ. Συσπείρωση, διατήρηση και καταμέτρηση ψηφοφόρων. Με λίγες λέξεις, κλάφτα Χαράλαμπε. Καλό είναι να μετρηθούν τα “κουκιά” του ώστε να ξέρουν που πατάνε ενόψει της επικείμενη και ίσως πρόωρης αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο, που εδώ που τα λεμέ είναι και πιο ενδιαφέρουσα. Πάντως η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών γενικότερα και η διαφαινόμενη συντριπτική αποχή, δεν είναι καλός και αξιόπιστος τρόπος μέτρησης ή τουλάχιστον όχι πολύ καλύτερος από μια δημοσκόπηση.

Πολλά τα σενάρια και οι πιθανές εξηγήσεις. Από το αποτέλεσμα των εκλογών στο εσωτερικό των κομμάτων θα σημειωθούν εξελίξεις.

Αν η ήττα της Ν.Δ στις ευρωεκλογές είναι αρκετά μεγάλης έκτασης και ο Κωστάκης αναγκαστεί να μαζέψει την ανικανότητα του, τα κιλά και τα μπογαλάκια του, δημιουργείται ένα κενό ηγεσίας που κάποιος-α πρέπει να καλύψει. Αν ο διάδοχος στη ΝΔ είναι γένους θυλάκου, δεν αποκλείεται να δούμε κάποιας μορφής συνεργασία ή και "συγχώνευση" με το ΛΑΟΣ. Έτσι θα γίνει πραγματικότητα η επιθυμία του Πρόεδρα, για τη συνεργασία - συνύπαρξη - συγκυβέρνηση και το πνευματικό παιδί του Μητσοτάκη, αφού επιτέλεσε το “καθήκον” του, θα βρει στέγη και θέση στη δεξιά παράταξη, (σαν άλλος Σαμαράς και Αβραμόπουλος) Οι φατρίες έχουν προετοιμαστεί, νέες συμμαχίες συστάθηκαν και άπαντες αναμένουν την ευκαιρία που ψάχνουν.

Οικολόγοι-Πράσινοι ίσως αναδειχτούν τρίτο κόμμα και καμαρώσουμε στα έδρανα της ευρωβουλής τον επικεφαλή του ψηφοδελτίου, το τηλεοπτικό ξεκατίνιασμα και τα καραγκιοζιλίκια του οποίου, κατά την περίοδο του σκανδάλου του Πόρτο Καράς - Στέγκου, συγκρίνονται επάξια με αυτά του εθνικού μας Νομάρχη.

Σκηνές απείρου καλούς αναμένονται και στο σπίτι του Λαού, γιατί μπορεί ο χρόνος να έχει σταματήσει στη δεκαετία του '50, όταν ο σύντροφος Ιωσήφ μας άφησε χρόνους, αλλά η απώλεια της τρίτης θέσης ίσως γίνει αιτία να επαναπροσδιορίσουν απόψεις και θέσεις, μπας και βρεθεί κανένα σημείο επαφής με την κοινωνία του σήμερα.

Η συνεχιζόμενη κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μετά τον υπαινιγμό για ύπαρξη περιθωρίων συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, είχε σαν πρώτο αποτέλεσμα την υποβάθμιση του Αλέξη και την επανεμφάνιση Αλέκου στο ντιμπεϊτ. Αν η κατρακύλα μεταφερθεί και στην κάλπη, ο Αλέξης θα είναι ανάμνηση και πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ, ξαναγίνει κομματάκια, ή μαλλον συνιστώσες.

Στη ΔΡΑΣΗ, τα στελέχη της οποίας διαμαρτύρονται για τη στάση των ΜΜΕ απέναντι τους, μην ξεχνάμε ότι εκπροσωπούνται κυρίως από σεσημασμένους πολιτικούς γυρολόγους, που έχουν καταγράψει πλήθος μεταγραφών και ισάριθμες αλλαγές απόψεων Τους διαφεύγει ότι με παλιά υλικά δεν οικοδομείς τίποτα νέο, αλλά προετοιμάζεσαι για καραμπινάτες κακοτεχνίες, ενώ η χλεύη του κόσμου είναι εξασφαλισμένη

Τελευταίος αλλά όχι έσχατος, ο Καρατζαφύρερ. Δε θα πληρώσει, λέει, για διαφημιστικά σποτάκια, προεκλογικά και θα δώσει €1 εκατ. στο ταμείο της φτώχειας. Από την περικοπή των εκλογικών δαπανών, εξαιρείται το σποτάκι που μας "ενημερώνει" ότι δε θα πληρώσουν για σποτάκια, λες και τα κανάλια του παρέχουν τηλεοπτικό χρόνο δωρεάν. Ίσως να είναι έτσι, αφού η στήριξη και προβολή που απολαμβάνει από τα ΜΜΕ, δεν είναι ανάλογα ου τε των ποσοστών ούτε της απήχησής του. Ας έχουν μονό κατά νου, ότι στη Γερμανία του μεσοπολέμου, τα συμφέροντα που στήριξαν και δυνάμωσαν παρόμοια ανθρωποειδή και τη ρητορική τους, θεωρούσαν ότι μπορούσαν να τους ελέγξουν και ότι τους χρησιμοποιούσαν, με τα γνωστα ολέθρια αποτελέσματα.

Από τα παραπάνω μπορεί να γίνουν όλα, κάποια ή τίποτα. Μπορεί τα υφιστάμενα κόμματα να διασπαστούν και νέοι σχηματισμοί να προκύψουν. Τίποτα όμως από αυτά δεν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωή μας. Επειδή η επόμενη θα μας βρει ξαπλωμένους σε κάποια παραλία λόγω τριημέρου, από τη μεθεπομένη των εκλογών ημέρα, θα βάλουμε τα κεφαλιά μέσα. Θα συνεχίσουμε να εξαγοράζουμε την ύπαρξη μας με την αγορά οπλών αξίας δισεκατομμυρίων. Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για να απολαύσουμε στοιχειώδη αγαθά που υποτίθεται ότι παρέχονται δωρεάν. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε αυξήσεις του €1 τη μέρα, αν είμαστε τυχεροί και δουλεύουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να παίρνουμε επίδομα ανεργίας €450 το μηνά. Θα συνεχίσουμε να κοιμίζουμε μυαλό και συνείδηση, παρακολουθώντας κάθε βραδύ στα τηλεπαράθυρα, νέα σκάνδαλα σε πολλές συνέχειες και πολιτικές εξελίξεις με πολλές ασυνέπειες.