Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΟΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΔΙΑΡΡΟΕΣ…





Στην επιβεβλημένη κομματική πειθαρχεία πάτησε τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, προκειμένου για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική στόχευση η κάθε μια, να εκμεταλλευτούν πολιτικά την υπόθεση Παυλίδη. Για τον υπόθεση παραπομπής Παυλίδη έλαβαν: 146 υπέρ της παραπομπής 144 κατά, 5 λευκά και 3 «παρών». Αυτοί που ψήφισαν υπέρ ήταν περισσότεροι από αυτούς που ψηφίσαν κατά, αλλά δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Το 5 λευκά και τα 3 παρόν λειτούργησαν πρακτικά σαν ψήφοι κατά της παραπομπής. Η πρόταση παραπομπής δεν έγινε δεκτή. Η χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή μας παρουσίασε ενδιαφέροντα ζητήματα, αλλά τίποτα άγνωστο ή πρωτότυπο. Τα ζητήματα που προκύπτουν δε σχετίζονται με την διατήρηση ή την απώλεια της εμπιστοσύνης της βουλής. Έτσι και αλλιώς ο τρόπος με τον οποίο (υπό)λειτουργεί η υφιστάμενη οριακή πλειοψηφία, δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να ελπίζει σε σταθερότητα επιλογών και αποφάσεων.

  • Κατά συνείδηση ψήφος σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για διαρροές. Δεν υφίσταται διαρροή αν δεν υπήρξε κομματική γραμμή και απόκλιση από αυτή.

  • Σε περιπτώσεις εξέτασης παραπομπής η βουλή αποκτά δικαστικές αρμοδιότητες και ο βουλευτής οφείλει να λειτουργήσει σαν δικαστής και όχι σαν κομματικό στέλεχος. Αν τελικά δόθηκε γραμμή στους βουλευτές από τα κόμματα για το περιεχόμενο της ψήφου δημιουργείται ύψιστο θέμα.

  • Αν δόθηκε κομματική γραμμή (που είναι και το πιθανότερο) τότε τόσο η κυβέρνηση όσο και κάποιο κόμμα της αντιπολίτευση, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα “διαρροών” και κομματικής πειθαρχίας.

  • Η τακτική Καρατζαφύρερ, να μοιράσει σε κλειστούς φακέλους ψηφοδέλτια τις επιλογής του, χωρίς να εκπλήσσει ιδιαίτερα, δημιουργεί απαξία για τους βουλευτές-εντολολήπτες, τους ψηφοφόρους τους αλλά και τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού.

Αφού λοιπόν σπαταλήθηκαν τόνοι χαρτιού και κιλά μελανιού, ατελείωτες ώρες αναλύσεων, συζητήσεων και αντιδικιών από τα τηλεπαράθυρα και τα ερτζιανά, τιτανομαχίες πολιτικών αρχηγών στη βουλή, αθώος ο κατηγορούμενος. Για την ακρίβεια, ο "αθώος", ούτε καν θα κατηγορηθεί.
Στην ίδια χρονική περίοδο άλλα πιο κραυγαλέα και σαφώς πιο “δαπανηρά” σκάνδαλα, σκεπάστηκαν καλά – καλά, μήπως και κρυολογήσουν από την ανοιξιάτικη δροσούλα. Κατά τ' άλλα, η οικονομία της χώρας μπαίνει και επίσημα σε φάση ύφεσης, στα σούπερ μάρκετ η τιμή 1.900 ειδών αναμένεται να αυξηθεί και νέα φοροεπιδρομή έρχεται μετά τις ευρωεκλογές .
Δεν πειράζει.
Τουλάχιστον έχουμε μάθει όλες τις πτυχές της υπόθεσης Παυλίδη.

Τελικά δεν θα κατηγορηθεί. Όχι επειδή η πλειοψηφία έκρινε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί, αλλά επειδή η πλειοψηφία των 146 βουλευτών που έκρινε ότι πρέπει, δεν ήταν τόσο μεγάλη, όσο προβλέπει ο σχετικός νόμος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου